maanantai 13. huhtikuuta 2015

Modernien museoiden mahdollisuudet

Rajatun tutkimus- tai tieteenalan havainnollistamiseen erikoistuneet yhteisöt ja sivustot ovat tulevaisuudessa entistä suuremmassa osassa. Eletään yhä nopeamman tiedonvälityksen aikakautta, jolloin lukijat ja kuluttajat tarvitsevat toimivia ja havainnollistavia infografiikoita ja sovelluksia aiheesta kuin aiheesta.

Pelkät tilastot ja niiden sanallinen analysointi eivät anna riittävän nopeasti tietoa kiireisenä aikana. Lisäksi analysoimattoman tiedon esittämisen yhteydessä syntyy helposti yleistyksiä ja väärinkäsityksiä.

Työssäni sosiaalisen median ja kehityskysymysten parissa olen havainnut esitystapojen merkityksen varsinkin nuoren yleisön mielenkiintoa tavoiteltaessa. Myös jotkin tietyt sanavalinnat ja -asettelut, sekä teemojen esittäminen totutuilla tavoilla saattaa karkottaa lukijoita ja klikkauksia. Erityisesti kehitysmaita koskevan tiedon esittäminen kaipaa muutosta modernimpaan suuntaan.

Esimerkki erikoistuneesta tutkimustiedon esittämisestä on Tukholmassa perustettu Gapminder. Se on syntynyt tarpeeseen esittää globaalia kestävää kehitystä ja YK:n vuosituhattavoitteita koskevaa tietoa ymmärrettävässä muodoissa. Gapminder haluaa vastata omalta osaltaan tiedon esittämiseen lisääntyneen statiikan ja infografiikan käytön maailmassa tuoden esille sosiaalisia ja taloudellisia, sekä ympäristöön liittyviä yksityiskohtia paikallisilla, kansallisilla ja globaaleilla tasoilla.

Gapminder kuvaa itseään nettisivuillaan ’’moderniksi museoksi, joka helpottaa maailman tekemisessä ymmärrettäväksi, internetin kautta.’’

Suomalainen Globalis tuottaa tilastohavainnointeja vastaavista aiheista. Myös se sanoo olevansa ’’interaktiivinen maailman atlas, jossa käyttäjä voi itse luoda omia karttojaan ja tilastokuvaajiaan.’’ 


Sivustojen innoittamana tarkastelin viimeaikaisten uutisoitujen terroritekojen esiintymistä internetissä ja havainnollistin niitä kolmella tavalla Infogr.am:n kautta.

Gapminder
Globalis

Teksti ja infografiikka: Ruut Luukkonen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti