tiistai 3. helmikuuta 2015

Verkko toimittajan työympäristönä 2015






Verkko toimittajan työympäristönä

Toimittajan työympäristö on muuttunut. Kun ennen toimittajan oli lähdettävä ulos tiedon perään nyt hän voi netin kautta suorittaa laajaa tiedonhakua lähes missä paikassa tahansa. Verkko helpottaa myös tiedonvälitystä eri muodoissa.

Journalismi on vastavuoroisempaa netin ansiosta. Uusien ja kehittyneempien laitteiden avulla esimerkiksi uutisia voidaan lukea missä tahansa, toisaalta vaikkapa uutiskuvien lähettäminen suoraan paikan päältä tehostaa uutisointia.

Jotta jonkinlainen kokonaiskäsitys työympäristöstä syntyisi, voidaan tarkastella internetin valtavaa  karttaa.


Mitä kaikkea verkossa on? 

Internetin valtava tekstiavaruus voi olla vaikeaa hahmottaa tai käsittää kokonaisuutena. Juuri kun hahmottaa yhtä laajaa kokonaisuutta, joku kertookin deep webistä, jonka syövereissä on tietoa, jonne ei kaikki pääse käsiksi.

Suomalaisten suosimia sivustoja voi tarkastella myös täältä.




92 % suomalaisista käyttää nettiä                 



Verkon haitat ja uhkakuvat toimittajalle

Toimittaja löytää entistä paremmin tietoa myös itsestään. Ennen toimittajia ei päässyt arvostelemaan yhtä avoimesti kuin aikaisemmin. Nykyisin netin kautta on helppo kertoa mielipiteensä vaikkapa artikkelista. Internet pitää toimittajia ikään kuin hälytyksellä koko ajan. Monet ottavat työn vakavasti ja se voi johtaa työuupumukseen.

Saattaa olla haastavaa erotella kaupalliset vaikutteet, erilaiset nettitrollit ja puhdas journalistinen tieto.

Saako kaikilla käytävillä kulkea?


Sosiaalinen media on yhä suuremmassa roolissa uutisten välityksessä. Ei ole lehdistövapautta ilman internetin vapautta.
Venäjältä Etiopiaan, kuten myös Turkista Thaimaaseen hallintokoneisto laittaa rajoituksia maan rajojen sisäpuoliseen nettiin. Kiinaa kutsutaan myös suureksi nettivankilaksi. Maa harjoittaa laajamittaisinta sensurointia koko maailmassa mm. tarkkailemalla kansalaisten netinkäyttöä. Journalisteja on tämän johdosta vangittu.


Mahdollisuuksia

Netin hyödyt toimittajan journalistiselle työlle ja tiedonhaulle ovat kiistattomat. Tiedonhaun mahdollisuudet kehittyvät koko ajan.


Netissä on myös helpompi julkaista omia tekstejään tai testata omia mahdollisia juttuidiksiään ja ajatuksiaan ensin somessa pienemmälle yleisölle ja myöhemmin suuremmalle yleisölle julkaisussa.

Vaikka kaupallisuus vaikuttaa netissä voimakkaasti, niin kuitenkin suomalaisista yrityksistä vain 42% on omat kotisivut. Yrityksissä tarvitaankin yhä enemmän viestinnällistä osaamista. Tiedonhankinta kaikista suomalaisyrityksistä netin kautta voi olla haastavaa.

Vain 42% suomalaisyrityksistä on kotisivut














Lähteet: http://www.google.fi/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=it_net_user_p2&idim=country:FIN:SWE:NOR&hl=fi&dl=fi




 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti