tiistai 10. helmikuuta 2015

Yksinäinen Journalisti



Avokonttorit ovat historiaa, nykyään journalisti tekee töitä vaikka kotisohvalta käsin.



Freelancerin pitää oppia rajaamaan työaikansa, kotonaankin.

Toimittajan työ on ollut hyvin ihmisläheistä, käytännöllisistä syistä. Tiimityötä tarvitaan jokaisessa toimituksessa. Toimittaja ja kuvaaja ovat erottamaton työpari ja palavereissa suunnitellaan yhdessä lehden uusinta numeroa. Haastattelut sekä haastateltavat ovat aivan oma lukunsa toimittajan työssä. Uusia ihmisiä tapaa lähes joka päivä. Ei enää.

Nykyään toimittaja herää, ei välttämättä edes herätyskelloon vaan silloin kun on nukkunut tarpeeksi, juo aamukahvin ja istuu aamutakissa työpöytänsä ääreen. Toimittaja avaa sähköpostinsa ja tarkistaa, onko toimeksiantajalta tullut uusia viestejä projektia koskien.

Tällainen toimittaja on freelancer. Heitä on yhä suurempi osa toimittajista, osittain media-alan huonon työllisyystilanteen takia, mutta osittain myös siksi, että se on nykyään mahdollista. Kaikki tieto ja materiaali kulkee toimittajan ja toimituksen välillä yhdellä napin painalluksella. Perinteisiä toimituspalavereita ei  tarvita. Omaa pomoakaan ei välttämättä tapaa kasvokkain, tai ehkä korkeintaan videopuhelussa. Joillekin tällainen työ on toteutuva unelma.

Teknologia vaatii jatkuvaa uuden opettelua. Jotta toimittaja voisi tehdä työtään kotoa käsin, pitää sekä hänen että toimeksiantajan osata käyttää verkkoa, pilvipalveluita sekä tietokoneita sujuvasti. Mutta jos tekniikan käyttö ei ole ongelma, jäisi moni työssäkävijä varmasti mieluusti kotiin aamuisin. Journalisteilla on tämä mahdollisuus olemassa.

Kotitoimistossa on kuitenkin tiettyjä ongelmia. Itsensä motivointi työntekoon ja työajoista kiinni pitäminen saattavat olla monelle vaikeita ilman esimiehen ja työkavereiden läsnäoloa. Pitää opetella vetämään raja vapaa-ajan ja työn väliin. Jos on tottunut ”vanhanaikaiseen” toimitusmalliin, voi olla vaikeaa saada palautetta vain sähköpostin välityksellä.

Sitten se yksinäisyys. Kun kaiken voi hoitaa etänä, paitsi tietenkin jotkin haastattelut, ei freelancertoimittaja päivittäin saa montaa ihmiskontaktia. Valtava ero aiempaan toimitustyöhön.

Yksinäinen susi –käsite on jo klisee. Ehkä sen voisi korvata kielikuva Yksinäinen Journalisti.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti