maanantai 23. helmikuuta 2015

Kartta ja sijainti journalistin työssä

Karttapalvelut ovat journalistille hyvä apu, jos niitä opettelee käyttämään sujuvasti. En tarkoita pelkästään sitä, että navigaattori voi johdattaa eksyneen toimittajan ajoissa keikkapaikalle.

Kartat ja sijaintitiedot kertovat aiheesta kuin aiheesta jopa enemmän kuin ehkä haluaisit edes tietää. Tai voit julkaista.


Jos haluat tietää, mitä vaikkapa jonkun hallintorakennuksen sisältä on tviittailtu viime aikoina, siitä vain Twitteriin rakennuksen sijaintitietoja lykkimään. Ja niin virkamiesten kuin vahtimestarien ja keittäjien tviitit ovat ulottuvillasi, nenäsi alla siistinä listana.



Jos epäilet, että hämärät viestit saapuvat joltakin tietyltä, arvelluttavalta konflitialueelta, äkkiä vain koordinaatteja etsimään ja tiedot Twitteriin.


Nettiä hetken selaamalla löydät melko todennäköisesti vaikkapa suomalaisjulkkisten osoitteet ulkomailta. Jos heidän roskistensa tyhjennysaikataulut kiinnostavat, sekin voi löytyä helposti. Hiukan vain paikantamista kehiin.

Erilaisia työkaluja lähdekriittisesti yhdistelemällä netti on todellakin niin loputon tietolähde, että tutkivan journalistin poskia kuumottaa ja sormet syyhyävät. Kunhan aiheeseen liittyvät lait ovat muistissa, niin mikäpä sen mukavampaa. Samaahan tekevät kaikki isot sosiaalisen median palvelut. Keräävät sinusta tietoja, minkä ehtivät. Markkinointitarkoituksiin, joista et oikeasti ikinä itse hyödy.



Toimittaja voi tuntea itsensä vallan vahtikoiraksi, mutta iso hauva seuraa häntä yhtä herkeämättä. Rajoja yksityisyyteen on vapaassa maailmassa vaikea vetää.


Elokuva Citizenfour on pysäyttävä muistutus globaalista seuraamisesta ja piilottamisesta. Yksinkertaisimpaankaan unohdukseen ei ollut varaa, kun Edward Snowden varmisti hongkongilaisessa hotellihuoneessa, ettei hänen seuruettaan salakuunnella. Hotellin paloharjoitus aiheutti hiljaista paniikkimielialaa suljettujen verhojen takana.


Tavallisen kaduntallaajan on lähes mahdotonta tietää, miten häntä valvotaan. Joku seurannee juuri nytkin, missä puhelimesi liikkuu. Lähistöllä voi pyöriä myös vaikkapa viattoman näköinen uutislennokki.


Tällaiset miehittämättömät UAV- kopterit voivat jopa häiritä onnettomuuden pelastustöitä. Onpa sellaisia päässyt karkuunkin esimerkiksi STT-Lehtikuvalta.


Googlen kartta-auto voi olla hassu näky, kun se kulkee Helsingin keskustassa viereisellä kaistalla. En itse ole silti koskaan tarkistanut, ikuistiko kuvausauto minulle tärkeitä yksityiskohtia matkaansa. Ehkä kannattaisi.






Googlen satelliittikuva Haaga-Helian Pasilan toimipisteestä:


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti