perjantai 20. helmikuuta 2015

Missä menee julkisen tiedon raja?

Keskustelufoorumien ajan journalisti joutuu pohtimaan tietojen julkaisemisen tarpeellisuutta ja oikeudenmukaisuutta uudella tavalla. 



Entisaikojen kyläraittien ja kahvilapöytien juoruilut hoidetaan nykyään internetin julkisilla keskustelufoorumeilla. Suomi on pieni maa ja kun jotain tapahtuu, huhut tekijästä ja taustoista lähtevät nopeasti liikkeelle. Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla tapahtuneiden rikosten tekijöiden ja uhrien nimet ovat muutaman hakukoneklikkauksen päässä, vaikka journalistinen media ei niitä ole julkaissutkaan.

Journalistista alaa itsesäätelevissä ohjeissa todetaan, että "Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä". Ammattimoraalia vastaan asettuu kuitenkin kysymys siitä, ovatko toimittajat huonoja tiedonvälittäjiä jättäessään julkaisematta kaikkien luettavissa olevia tietoja. Useaa rivikansalaista myös kiinnostavat nämä lehtien palstoilta puuttuvat henkilötiedot ja yksityiskohdat, joten niiden välittäminen voisi tuoda lehdille lisää kipeästi kaivattuja lukijoita ja julkisuutta.

Tulisiko siis perhesurman tekijän tai raiskaajan uhrin loppuelämää hankaloittaa julkaisemalla hänen nimeään uutisissa? On otettava myös huomioon, että sosiaalinen media on muuttanut reagointiamme tunteita herättäviin otsikoihin. Tämän ajan trendi on some-kohut, jotka riehuvat lyhyen ajan aktiivisina ja kiivaina, mutta häviävät yhtä nopeasti kuin tulevatkin, jääden seuraavan otsikon jalkoihin. Olisiko siis näistä pian unohtuvien tietojen tai huhujen lietsomisesta mitään haittaa, jos ne kuitenkin kohta häviävät ihmisten mielistä.

Fakta on kuitenkin, että kaikesta jää jälki. Sinun ei tarvitse olla kaikkien suomalaisten tuntema nimi: riittää, kun väärä ihminen omassa elämässäsi löytää nimesi netistä yhdistettynä väärään asiaan. Lopputuloksena voi olla vuosienkin päästä menetettyjä työpaikkoja, tilaisuuksia ja ihmissuhteita. Jokaisen ammattijournalistin tuleekin harkita tarkkaan toista Journalistin ohjeiden kohtaa punnitessaan päätöksiä tiedonhaun tulosten julkaisusta: "Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti